search icon Arhiva

Reporteri bez granica Srbiju stavili na 63. mesto po medijskim slobodama

Prema izveštaju Reportera bez granica o stanju medijskih sloboda u svetu za 2012. godinu, Srbija je zauzela 63. mesto na listi od 179 zemalja. U odnosu na prethodni izveštaj, Srbija je napredovala za 17 pozicija.

U izveštaju se navodi da su zakonske reforme donele poboljšanje, ali ne treba zaboraviti da još ima mnogo prepreka i starih navika koje treba prevazići, a koje nanose štetu nezavisnom novinarstvu.

Prema izveštaju Reportera, bolje kotirane zemlje od Srbije u region su Slovenija koja se nalazi na 35. mestu, Rumunija je na 42, dok je Mađarska na 56. mestu. Bugarska je 87. na listi. Hrvatska je zauzela 64, Bosna i Hercegovina 68, dok su Crna Gora i Makedonija na 113. i 116. mestu. Prvo mesto na listi zauzela je Finska, zatim slede Holandija, pa Norveška. Na poslednjem, 179. mestu, nalazi se Eritreja.

Šefica medijskog odeljenja OEBS-a u Srbiji Dragana Nikolić Solomon smatra da je napredak Srbije za 17 mesta na listi dobar korak, ali da se takođe u izveštaju govori o tome da još uvek postoje određeni problemi – Upravo te probleme pokušavamo u mediskoj reformi da ispravimo – rekla je Solomon.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović smatra da 2012. godinu treba što pre zaboraviti, jer do izbora u maju, na medisjkoj sceni bila je vrlo uočljiva pristrasnost medija, odnosno naklonjenost jednoj politilčkoj opciji. Dok je druga polovina godine protekla u tabloidizaciji medija i promociji tabloida u kojima se promoviše jedna vrsta novinarstva koja je direktno suprotna svemu onome što propisuje etički kodeks. – To je za mene utisak od prošle godine i ja bih zaista voleo da vidim kriterijume na osnovu kojih su Reporteri bez granica došli do ovog zaključka. To je godina sa kojom novinari i mediji u Srbiji sasvim sigurno ne mogu da se ponose – smatra Obradović.

Prema izveštaju baziranom na Indikatorima Saveta Evrope za medije u demokratiji, Srbija ispunjava četiri, od ukupno 27 indikatora. U izveštaju se navodi da potpuna, neproblematična i primenjljiva zakonska zaštita na osnovu evropskih standarda medijskih sloboda postoji u slobodnom ulasku u novinarsku profesiju, slobodnom pristupu internetu i stranim medijima, zatim u razdvojenosti učešća u izvršnim organima vlasti od profesionalnog obavljanja medijskih poslova i ograničenosti prava medija na ekskluzivno izveštavanje o događajima od izuzetnog javnog značaja.

Nove zakone u oblasti informisanja, kao novi iskorak u slobodi medija najavio je pomoćnik ministra za kulturu i informisanje Dragan Kolarević gostujući na RTS-u. Prva verzija Zakona o javnom informisanju je završen, a medijska koalicija koju čune Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Lokal pres predala je svoje primedbe i predloge na Zakon. Predsednik NUNS-a je rekao da insistriraju na definisanju javnog interesa u Zakonu, zatim prestanku državnog finansiranja medija do januara 2014. godine i jasno definisana pravila o projektnom finansiranju medija. – Mislim da su ovo ključna pitanja uz naravno ona koja se tiču vlasništva u medijima, zatim zabranjene koncentracije i finansiranje medija koja će u mnogome odrediti medijsku scenu – rekao je Obradović.

Medijska koalicija tek treba da dobije konačni Nacrt zakona sa kojim će se ići u javnu raspravu.

Dunja Grbin

Situacija u medijima... Promocija publikacije „Zaštita...