search icon Arhiva

Učesnici virtuelne konferencije tragali i za lažnim vestima

Zašto je važna medijska pismenost za razumevanje medija, faktora koji ih blikuju i menjaju, kakve promene u sferi medija donosi globalni fenomen lažnih vesti (fake news), da li je taj trend, a i naziv lansirao aktuelni američki predsednik Donald Tramp pitanja su na koja su naši koordinatori pokušavali da nađu odgovor zajedno sa učesnicima u virtuelnoj konferenciji “Medijska pismenost i problem lažnih vesti”, koja je održana juče u novosadskom Američkom kutku.

Uz pomoć američke organizacije Newseum koja se, između ostalog, bavi i slobodom govora i medija, online su o ovoj temi mogli da razgovaraju učesnici iz nekoliko zemalja – Estonije, Ukrajine, Gruzije, Amerike, kao i mi iz Novog Sada.

Nakon konferencije, održana je radionica o fenomenu lažnih vesti a učesnicima. Učesnicima radionice, odnosno studentima novinarstva, pr profesionalcima, edukatorima u različitim ustanovama, predstavljeni su osnovni online alati koje ubuduće mogu da koriste u dekonstruisanju lažnih vesti.

Ujedno, imali su mogućnost tokom radionice te alate i da primene.

Prezentovani alati mogu biti polazna osnova za dalju nadogradnju i prve korake u istraživanju lažnih vesti, ali i stvaranju svesti kod građana i građanki o tome zašto je važno razumeti medije i izgraditi kritički odnos prema sadržajima koji im se plasiraju.

Takođe, ovom prilikom predstavili smo i naš novi sajt www.fakenews.rs koji će se baviti upravo dekonstrukcijom lažnih vesti.

Počelo prijavljivanje za... Kultura sećanja -...