search icon Arhiva

Učimo od svojih komšija – studijska poseta Grčkoj

U Solunu je održana studijska poseta Grčkoj kao jedna od poslednjih fazi projekta „Ladies Diary of Change“ Novosadske novinarske škole. Osamnaest učenica srednjih škola i osam profesorica iz Srbije, sa Kosova i iz Crne Gore upoznale su se sa iskustvima Grčke kada je u pitanju rodna ravnopravnost i omladinski aktivizam. U razgovoru sa predstavnicima organizacija civilnog društva, naučile su neke od tehnika javnog zagovaranja.

Tokom radionice sa novinarima, naučile su kako da se predstave i da govore u medijima a jedna predstavnica svake grupe učestvovala je u jednočasovnoj emisiji na lokalnom radiju. Razgovarale su o polažaju žena i mladih ljudi u sredinama iz kojih dolaze , problemima koji se tiču njihovih vršnjaka i o iskustvima i znanjima koje su stekle učestvujući na ovom projektu. Druga grupa učesnica govorila je za lokalnu televiziju u Solunu nakom čega je napravljen tv prilog koji je i emitovan.

Posebno predavanje održala je zamenica gradonačelnika Soluna, Kalipso Goula koja je govorila o položaju žena u grčkoj politici dajući primere iz svog ličnog života. O problemu trafikinga u Grčkoj, učesnicama je pričala predstavnica organizacije Arsis, Valbona Histuna, koja je poslednjih 15 godina jedna od najvećih aktivistkinja u ovom polju. Ona je govorila o problemima sa kojima se žrtve trafikinga susreću, o nedovoljnoj brizi države za ovu ciljnu grupu i odnosu građana prema ovoj temi.

Studijska poseta Grčkoj poslednja je u nizu seminara i edukacija u okviru projekta „Ladies Diary of Change“ koji je finansiran od strane Evropske komisije.

 

Multikulturalnost i položaj... Reagovanje medijskih udruženja...