search icon Arhiva

Budućnost novinarstva

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Ambasada SAD, decembar 2022 – maj 2023.

Projekat „Budućnost novinarstva“ trajao je šest meseci od decembra 2022. do maja 2023. godine, i u tom periodu tim NNŠ-a je napisao i objavio 10 analitičkih članaka o temama iz domena budućnosti novinarstva. U poslednjem mesecu projekta organizovan je stručni skup medijskih eksperata i novinara na kojem se govorilo o budućim izazovima u novinarstvu i modelima njihovog prevazilaženja.

Teme o kojima su novinari, komunikolozi i drugi medijski stručnjaci pisali u člancima objavljenim u okviru projekta bili su: konstruktivno novinarstvo naspram tradicionalnog novinarstva, vrednosti i zamke građanskog novinarstva u digitalnoj eri, guglovi algoritmi kao novi čuvari kapija, kapacitet veštačke inteligencije u obavljanju novinarskih zadataka, dometi imerzivnog novinarstva, uloga društvenih mreža u verifikaciji sadržaja i borbi protiv dezinformacija, obrazovanje novinara za budućnost, dipfejk sadržaji i mogućnosti verifikacije, slabljenje koncentracije i fokusa publike, poslovni modeli za medije.

Na stručnom skupu održanom 24. maja 2023. u Novom Sadu učestvovalo je 23 novinara i medijskih stručnjaka angažovanih u medijima, udruženjima i na fakultetima. Stručni skup se sastojao iz jedne panel sesije na kojoj su Tanja Maksić iz Birna, Ivan Subotić iz FakeNews Tragača i Aleksandra Krstić sa FPN-a govorili o problemima i izazovima o novinarstvu u budućnosti, kao i iz okruglog stola na kojem su svi učesnici događaja diskutovali o potencijalnim modelima prevazilaženja izazova i problema u novinarstvu u budućnosti. Zaključak sa stručnog skupa bio je da iako razvoj veštačke inteligencije utiče na novinarstvo i iziskuje promene u načinu rada, novinarstvo i novinari koji rade u interesu javnosti opstaće ukoliko se budu stvorili uslovi da se veštačka inteligencija svrsishodno koristi u radu. Neki od potencijalnih modela prevazilaženja izazova u novinarstvu u budućnosti identifikovanih na okruglom stolu u okviru skupa su: obeležavanje sadržaja generisanog od strane veštačke inteligencije, definisanje etičkih smernica za upotrebu veštačke inteligencije u kreiranju sadržaja, uključivanje publike u cilju prikupljanja izvora i regulacija društvenih mreža.

Opšti cilj projekta bio je doprinos povećanju svesti o savremenim izazovima u novinarstvu i zajedničko identifikovanje modela dobre prakse njihovog prevazilaženja.

Primarni korisnici projekta bili su novinari, urednici, komunikolozi, medijski stručnjaci, predstavnici medijskih nevladinih organizacija, menadžeri medija i studenti novinarstva, a sekundarni korisnici su građani Republike Srbije kao konzumenti medijskih sadržaja.

Kreiran Priručnik za... Jubilej 80 godina...