search icon Arhiva

Megafon: učenički tekstovi o medijskoj pismenosti u prvim školskim biltenima o ovoj temi

Učenici i učenice osnovnih škola u Apatinu, Novom Pazaru, Mačkatu, Sremskim Karlovcima, Novom Sadu i Kraljevu su nakon radionica medijske pismenosti koje su realizovane u njihovim osnovnim školama pisali tekstove iz oblasti medija i medijske pismenosti, te sastavili cele publikacije o ovoj temi.

Sa ciljem da se doprinese razvoju školske produkcije i nivoa medijske pismenosti među učenicima i učenicama, u okviru projekta „Megafon“ osnovnoškolci su obučavani kako da pišu različite monološke novinarske žanrove. Stoga je određen broj đaka zajedno sa svojim nastavnicama mentorkama pisao vesti o događajima u školi i svome gradu, eseje o nasilju u medijima, stereotipima, reklamama i dezinformacijama. Učenici su se takođe oprobali i u pisanju recenzija i preporuka svojih omiljenih filmova, serijala, knjiga, vlogova, a deo njih i u ilustrovanju datog teksta ili teme. Učenicima je na taj način predstavljena razlika između  između novinarskih faktografskih tekstova koji zahtevaju objektivnost i nepristrasnost i između beletrističkih i publicističkih formi koji imaju određen vrednosni sud i stav. Đacima je na radionicama projekta „Megafon” govoreno i o nenovinarskim sadržajima kao što su reklame, te koji je krajni cilj svake navedene forme – da nas informiše, zabavi, edukuje ili pak ubedi. Sposobnost kritičkog promišljanja o medijskim sadržajima je najvažnija veština medijske pismenosti, te već samo ispravno razlikovanje i znanje o različitim formama sadržaja omogućava lakše razumevanje namere sadržaja, te pravljenje otklona ili naklonosti prema njemu.

U narednim redovima pogledajte publikacije i pročitajte (*klikom na naslovnu za celu publikaciju) učeničke tekstove objedinjene u prve školske biltene o medijskoj pismenosti:

1. Osnovna škola „Žarko Zrenjanin“, Apatin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Osnovna škola „Desanka Maksimović“, Novi Pazar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Osnovna škola „Milivoje Borović“, Mačkat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Osnovna škola „23. oktobar“, Sremski Karlovci

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Osnovna škola „Ivan Gundulić“, Novi Sad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Osnovna škola „Svetozar Marković“, Kraljevo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Projekat „Megafon: mladi u misiji medijskog opismenjavanja“ podržala je Republika Češka u okviru programa Transition.

Megafon: učeničke animacije,... Razotkrivanje dezinformacija u...